ERP

Hvordan fungerer API, og hva du kan bruke det til?

Gjør du et Google-søk på «What is an API», får du i overkant av 2,3 milliarder treff. Det er flere enn «Tesla», «FED» og «Stock market bubble» til sammen. Om du ikke vet hva et API er, er du ikke alene!

Av
Proplan
Dato
03. desember 2020
En finger ser ut som om den skal trykke på en skjerm det står API på
API står for «Application Programming Interface». For å forklare hvordan det fungerer liker jeg å dra sammenligninger med et fysisk arkiv.

La oss si at du har lyst til å lese mer om dotcom-boblen, og hva som skjedde da den sprakk tidlig i år 2000. Du drar til ditt lokale arkiv, og forteller personen i skranken hva du er på jakt etter. Enkelte forespørsler krever videre autorisasjon og godkjenning, men i dette tilfellet er informasjonen offentlig tilgjengelig. Personen i skranken henter det som finnes om emnet, du rusler blid og fornøyd hjem og leser om dotcom-boblen.

Denne prosessen er så å si identisk med det som skjer når man benytter seg av et API.

Slik fungerer det i praksis

La oss ta utgangspunkt i API-et til Norges Bank. I likhet med adressen til arkivet vi besøkte, har dette API-et en adresse som vi kaller for et «endpoint»: https://data.norges-bank.no/api/data

Enkelte API krever autorisasjon i form av brukernavn og passord. Noen koster også penger å bruke. Dette er personen i skranken. Norges Bank sitt API er gratis og tilgjengelig for alle, så da kan vi gå videre til hva vi ønsker av informasjon.

Her vil vi gjerne se nyeste tilgjengelige sluttkurs for èn amerikansk dollar vist i norske kroner: https://data.norges-bank.no/api/data/EXR/B.USD.NOK.SP?format=sdmx-json&lastNObservations=1&locale=no

Vi slår endpointet sammen med dataspesifikasjonen og får: https://data.norges-bank.no/api/data/EXR/B.USD.NOK.SP?format=sdmx-json&lastNObservations=1&locale=no

Denne kan vi lime inn i adressefeltet i nettleseren, og trykke Enter.

Voila. Du har gjort ditt første API-kall. Plutselig har du verdien av èn USD omregnet til kroner, godt pakket inn i et format kalt JSON. Jeg ser dollarkursen på linje to på min skjerm.

LES OGSÅ: Gode integrasjoner er som magi – derfor må din bedrift ha det

For de fleste ser nok dette bildet ganske kaotisk ut. Folk som jobber med disse formatene til daglig kan ganske enkelt hente ut kursen og bruke den videre i et forretningssystem. For de av dere som har automatisk import av valutakurser til ERP-systemet, er det en slik prosess som skjer hver natt.

To hender holder 2 puslespillbrikker som når puslet sammen utgjør bokstavene API
Det ligger nesten uendelig med muligheter i bruk av API. (Illustrasjonsfoto: Adobe Stock)

Du kan også legge til data

Et annet eksempel er API-et til Alpha Vantage, som gir oss muligheten til å hente ut aksjedata, valutakurser, nyheter og mer. Ved å benytte dette kallet får du tilbake daglige aksjekurser for IBM, fra 1999 og frem til siste avsluttede handelsdag.

For å bruke dette API-et fullt ut, må du registrere deg og autentisere deg i kallet. Du vil da kunne gjøre 500 kall per dag, og bruk utover dette vil koste penger.

Vi har til nå sett på såkalte Get-kall, hvor vi henter ut informasjon. Går vi tilbake til arkiv-eksempelet vårt kan det hende at vi ønsker å legge inn noen dokumenter om dotcom-boblen i arkivet.

Mange API-er gir oss muligheten til å legge til og oppdatere data i en database, ved bruk av Push/Post-kall. Om to forretningssystemer har slike API-er på plass, har du full mulighet til å sette opp automatisk dataflyt mellom disse.

Et kassasystem vil for eksempel kunne sende dagsoppgjøret rett til regnskapssystemet hver natt, produksjonssystemet kan sende dagens produksjonstall og informasjon om nye produkter, og CRM-systemet kan sende over nye kunder. Vi kan hente inn valutakurser, aksjekurser og det vi måtte ønske av data. På denne måten kan vi effektivisere dataflyten og bokføringen, og få mer og bedre innhold til bruk i rapportering.

Det finnes alltid et API du har bruk for

Det finnes titusenvis av nyttige (og unyttige) API-er som dekker små og store behov. Alt fra de vi har sett nå, til pappa-vitser, fotball-statistikk og middagsoppskrifter. Jeg vil anbefale dere å se på RapidAPI sine sider. Her har de samlet en haug API-er, og du har muligheten til å opprette en egen portal for din bedrift hvor utviklerne kan liste opp og dokumentere API-ene som brukes.

Jeg vil også anbefale et gratis program som heter Postman til testing av API-kall. Her kan man enkelt sette opp både Get- og Put/Post-kall, og autentisering skjer på en enkel og grei måte.

Jeg håper du nå har en bedre forståelse for hva et API er og hvordan det fungerer.

Til slutt vil jeg komme med en liten oppfordring: Tenk over om det er informasjon du mangler i dine forretningssystemer eller i dine rapporter. Det finnes gjerne et API som tilbyr akkurat det du ser etter. Tenk også over om det kan være mulig å automatisere regnskapsprosesser som gjøres manuelt av dere i dag, ved hjelp av API-er.

Om du har lyst til å diskutere mulighetene for din bedrift, eller har andre spørsmål knyttet til dette, er det bare å ta kontakt for en uforpliktende prat.

Vil du vite mer? Send inn skjemaet så tar vi kontakt!

Ved å sende inn skjemaet bekrefter jeg at jeg har lest og godtatt Proplans Personvernerklæring.

Du kan også ringe eller sende oss en e-post