Hva er et ERP-system?
En komplett guide til definisjonen av ERP: Hva er det og hva gjør det?
Definisjonen på ERP er Enterprise resource planning – programvare som støtter opp om kjernen i bedriften din: Produksjon, lager, logistikk, salg, innkjøp og økonomi. Men hvordan fungerer det egentlig?
En superenkel forklaring av ERP
Et ERP-system er kort fortalt programvare som støtter opp om flere av virksomhetsområdene til bedriften. En grei huskeregel er at det dreier seg om ting du ikke viser kunden. De to viktigste områdene er ofte regnskap og logistikk, men det kan også dreie seg om for eksempel kundeoppfølging og serviceplanlegging.
Før tenkte man ofte på ERP som ett softwaresystem som dekket alle arbeidsprosesser i et firma. Gjerne i form av store og komplekse systemer der man måtte betale en fot og en arm hvert tredje år for å oppgradere til siste versjon.
I dag snakker vi mer og mer om en ERP-plattform, som består av flere uavhengige systemer som ved hjelp av integrasjoner sys sammen til én løsning.
ERP-system forklart på 2 minutter:
ERP-system forklart som et hus
En ERP-plattform kan sammenlignes med et hus. Alle de ulike rommene har sine unike funksjoner. Men det er først når du setter dem sammen du får et velfungerende hjem. Tilsvarende er det med software. Grunnmuren er regnskap, logistikk og grunnleggende data som kunder, produkt, leverandører og ansatte. Uten denne vil huset, om du i det hele tatt klarer å bygge det, rase fullstendig sammen i løpet av kort tid.
Vi kan også illustrere det med dette eksempelet, hentet fra matbutikken: Se for deg en kunde som står med en pakke fiskegrateng i hendene. Kunden lurer på hva slags fisk som er i fiskegratengen, hvor den kommer fra og når den ble fisket. Med et ERP-system kan du faktisk svare på dette, fordi du har sikret sporing gjennom hele forsyningskjeden.
En metaforisk fremstilling av et ERP-system
Last ned pdf av ERP-huset her.
Hvorfor er ERP-system så viktig?
Oppå grunnmuren bygger du huset med alle de fine rommene – fagsystemene dere bruker til daglig. Huset får strøm, vann og internett, slik at ressurser automatisk flyter på tvers – det som i programvareverden kalles integrasjoner. Så settes vinduer inn, slik at dere kan interagere med omverdenen og ha dialog med kunden.
Til slutt fyller du huset med alt mulig av møbler, tv og mobiltelefoner. I ERP-sammenheng snakker vi da om håndholdte løsninger, kunstig intelligens, chatbots også videre – alt koblet sammen, selvfølgelig.
7 gode grunner til å ha et ERP-system
Et ERP-system er som nevnt helt nødvendig å ha for å drive effektivt. Men hva legger vi i å «drive effektivt»? Hvilke konkrete fordeler gir det egentlig å benytte seg av en moderne, aller helst skybasert, ERP-plattform? Mange. Her er syv av dem:
1. Tilgjengelighet
Med skybasert ERP-plattform har du alltid tilgang til dataene dine – uansett når og hvor du er.
2. Oppdatert og integrert
Med ERP i skyen har du fordelen av å hele tiden ha siste versjon av programvaren. Gode integrasjoner sikrer dataflyt og til enhver tid oppdaterte regnskap.
3. Ta bedre beslutninger
Punkt én og to gjør at du alltid har tilgang til sanntidsinfo om bedriften. Det setter deg i stand til å ta bedre beslutninger – og komme frem til disse raskere.
4. Du sparer tid og tjener penger
Manuelle oppgaver fjernes, og du slipper dobbeltarbeid. De ansatte kan derfor bruke tiden sin på andre, verdiskapende ting.
5. Reduserte kostnader
Du slipper å bruke masse penger på nye oppgraderinger, konsulenttimer og manuelle prosesser – et skybasert ERP-system er alltid oppdatert, velfungerende og automatisert.
6. Økt produktivitet
Færre manuelle oppgaver betyr mindre frustrasjon og bedre trivsel for de ansatte, som også blir mer produktive. Med et ERP-system trenger du for eksempel ikke vente én uke på å få en rapport. På denne måten kan du enkelt innhente ROI (Return of Investment).
7. Attraktiv arbeidsplass
Det er ikke ukjent at Google er en populær arbeidsplass for den yngre generasjonen. Det er ikke på grunn av at alle får millionlønn, men fordi bedriften er fremoverlent rundt ny teknologi. Unge, lovende talenter ønsker å jobbe for firmaer som er fremtidsrettet.
Hvem passer ERP for?
Det korte svaret: Alle.
Så hvorfor er det noen som ikke har det?
Noen er ikke klar over muligheten. Andre har kanskje en form for ERP-system allerede, uten å være klar over det. Bare tenk på alle arbeidsoppgavene du har i firmaet: regnskap, personal, logistikk, prosjekt, timer, lønn også videre. Dette er komplekse oppgaver, som gjerne krever et system til å hjelpe deg å holde oversikten. Når du samler to eller flere av disse oppgavene i et system, kaller vi det ERP.
Her er et par typiske utsagn om ERP-system – og våre tanker rundt disse:
"Vi har samlet to-tre oppgaver i et system. Da har jeg jo per definisjon et ERP-system og trenger ikke tenke mer på det."
At du har startet prosessen med å samle prosessene er fint – men du bør ikke slå deg til ro med det. Sjansen er stor for at du fortsatt har et stort potensial for å effektivisere bedriften din gjennom et moderne ERP-system som er tilpasset ditt behov.
I dag bør ERP-systemet være i skyen, det bør samle alle de ulike prosessene i ett system, og alle disse bør kommunisere med hverandre. Det er først da du virkelig kan fristille verdifull tid og ressurser i bedriften – og det kan gi store, positive utslag på økonomien.
"Vi er bare et lite firma, et ERP-system høres alt for stort og komplekst ut for oss."
Små firma bør også ha en ERP-plattform. Husk at en ERP-løsning ikke trenger å være alt eller ingenting. Moduler kan kjøpes separat avhengig av den enkelte bedrifts behov. Fordi gode ERP-systemer kommer med velutviklede API-er kan man også uten problem koble på de fleste eksisterende systemer man allerede bruker for å skape et komplett økosystem som er skreddersydd til bedriftens behov.
"Vi har det så travelt. Vi kan ikke bruke tid på å implementere et nytt ERP-system."
Ofte tar integrering av et ERP-system kortere tid enn mange tror. Og her handler det om prioritering: Å investere litt tid i bytte mot massiv tidsbesparelse i andre enden. Det å bruke god tid til grundig opplæring er også viktig for å få med seg alle de ansatte på endringen. Og de ansatte er det aller viktigste i en endringsprosess. Så dette er velinvestert tid.
"Jeg føler meg så dum når det kommer nye systemer – det er overveldende å sette seg inn i."
Det er helt menneskelig at det kan føles tungvint å sette seg inn i et helt nytt system. Mange bedrifter tilbyr gode opplæringsløp, og husk at med én gang du begynner å få taket på det, skal dette spare både deg og bedriften for masse tid. Det er jo hele poenget med et ERP-system: Å effektivisere og automatisere prosesser, for å gjøre hverdagen din enklere.
"Jeg stoler ikke på sikkerheten rundt å ha dataen min i et skybasert ERP-system."
Det er veldig sunt å være skeptisk til dette. Men du trenger ikke være bekymret. De store leverandørene tar virkelig sikkerhet på alvor. Les mer om dette i blogginnlegget «Hvor trygg er egentlig informasjonen min når den lagres i skyen?».
Tre tegn på at din bedrift er klar for ERP-system
- Du ønsker å utnytte løsningene bedre og bli mer effektiv
- Server skal byttes om 1-2 år. Planlegg i god tid for å kunne gjøre et godt og kvalifisert valg
- Du har flere generasjoner i bedriften og stort teknologigap mellom ansatte. Du er i ferd med å bli mindre attraktiv blant yngre (og lovende) arbeidstakere
Les også: Hva er API og integrasjoner?
Hvilke typer ERP-system finnes?
Det finnes tre kategorier ERP-system:
Jord
Systemet blir installert lokalt hos bedriften, som selv må stå for drift. Oppdateringer er tidkrevende. I noen tilfeller større mulighet for tilpasning til bedriften. I ferd med å fases ut.
Sky
ERP-system levert over internett. Raskt å implementere, skalerbart og kostnadseffektivt. Her får alle brukere rask tilgang til alltid oppdatert data, og programvaren blir automatisk oppdatert.
Hybrid
Kombinerer bedriftens lokale ERP med skytjenester, som kan gi deg visse fordeler og sikre oppetid. Imidlertid dyrere og ikke like fremtidsrettet som helt skybasert system.
De mest utbredte ERP-plattformene i dag:
Tripletex
Tripletex er et komplett regnskapsprogram som forenkler hverdagen for små bedrifter. Med dette skybaserte økonomisystemet får du regnskapet tilgjengelig på mobil og på nett, tilpasset din bedrifts rutiner og behov.
Visma net ERP
Visma net ERP er perfekt for bedrifter i vekst og passer deg som ønsker et standardisert system, uten spesialløsninger. Der du kun tar i bruk og betaler for de modulene du trenger.
Business NXT
Business NXT er perfekt for deg som leder en moderne bedrift i vekst og som ved hjelp av digitalisering og automatisering ønsker å øke verdiene, forenkle forretningsdriften og trygge den fremtidige konkurransekraften din.
Mer informasjon om våre løsninger finner du her.
Hva koster det?
Dette er et typisk «hvor langt er et tau»-spørsmål. Kostnaden avhenger av svært mye. For å nevne noe:
- Bedriftens størrelse
- Antall transaksjoner
- Antall moduler- og funksjoner
- Eventuelle tilpasninger
- Konsulenttimer og support
For deg som kunde handler det om å få god oversikt over totalkostnaden, la leverandøren svare godt for seg og levere et godt dokumentert tilbud.
Husk også at det ikke bør være prisen som veier tyngst når du gjør valget ditt. Det billigste er ikke alltid det beste. Ofte kan også bedrifter definere seg selv som små, til tross for at de har forretningsprosesser som er mer krevende enn et lite, enkelt system kan håndtere. Likevel velges en slik løsning. Hvorfor? Jo, grunnet prisen på løsningen.
Som regel medfører en veldig billig løsning mange manuelle og tidkrevende oppgaver, minimale samhandlingsmuligheter med andre løsninger og generell ineffektivitet i bedriftens forretningsprosesser.
Husk å gjøre hele regnestykket
I stedet for å se på prislappen, forsøk heller å gjøre hele regnestykket. Se på hvilke kostnader og besparelser løsningene kan gi dere. Det som virker som en dyr investering vil faktisk svært ofte betale seg selv som følge av som følge av økt effektivisering og synergieffektene med de andre systemene dere bruker.
Mange kan også bli «lurt» av en lav lisenspris på et jordbasert ERP-system, men som man ser av infografikken under, handler det om å vurdere det som kalles TCO – altså de totale levetidskostandene for systemet.
Dette er det du betaler for:
Workshop
Disse møtene danner grunnlaget for den videre prosessen og innebærer endring av etablerte rutiner. Her vil konsulent foreta en kartlegging og forventningsavklaring for å sikre at løsningen blir tilpasset bedriften på best mulig måte. Estimert tid: 20 timer.
Konfigurasjon/oppsett
Basert på resultatene av workshop settes programvaren opp. De ulike modulene må konfigureres i henhold til deres behov. Estimert tid: 30 timer.
Konvertering av data
Import av grunndata: Kontoplan, leverandører/kunder, artikler, varebeholdning, priser/rabatter, prosjekter også videre. Estimert tid: 15 timer.
Testing og justering
Etter at systemet er implementert vil kunden og leverandøren ha løpende dialog og kontinuerlig gjøre eventuelle justeringer. Estimert tid: 15 timer.
Opplæring
For at de ansatte både skal være motivert og i stand til å raskt ta i bruk de nye mulighetene, er det viktig med god opplæring. Estimert tid: 20 timer.
Hvilket ERP-system bør jeg ha?
Det viktigste å forstå når du skal anskaffe deg et nytt ERP-system, er hvilke behov bedriften din har. Markedet overøses av løsningsalternativer. Alt fra Fiken – som ofte tilbys som «gratis», til den tyske, verdensledende løsningen SAP.
Prisen på løsningen gir en god pekepinn på hvilke kundetyper og funksjonsområder den passer for. Bittesmå virksomheter, enkeltpersonsforetak og gründere, kan klare seg med systemer som Fiken og Tripletex. Men straks det blir mer krav til funksjonalitet, og et høyere transaksjonsvolum, kreves det dyrere løsninger som BusinessNXT, xLedger, 24Seven Office eller Visma net ERP.
For de riktig store virksomhetene i Norge vil behovene være såpass komplekse at de må bruke Rambase, Microsoft Dynamics AX, eller tidligere nevnte SAP.
God dialog med leverandøren av ERP-systemet er avgjørende
For å finne ut hvilket system som passer din bedrift, handler det om å gjøre et grundig forarbeid. Hvis ikke risikerer du å ende opp som firmaet som brøt kontrakten på dag tre av opplæringen – fordi de fant ut at det manglet en helt kritisk funksjon. De hadde bare glemt å nevne det for leverandøren, fordi de tenkte det var så åpenbart at de trengte det.
Så tenk godt gjennom hva dere forventer av systemet, og husk å ikke la dere begrense av mulighetene i deres eksisterende løsning.
Her er noen spørsmål du bør kunne svare på i dialog med en rådgiver, som deretter vil kunne peke deg i retning av system som vil kunne effektivisere din hverdag:
- Hva slags bedrift er det jeg leder?
- Hva er de mest kritiske prosessene som utføres?
- Hvilke oppgaver kan vi finne bedre løsninger på?
- Kan noen oppgaver overlates til andre – som for eksempel regnskapet?
- Selger vi varer, tjenester eller driver vi prosjektorientert?
- Lever vi av å selge timer, eller en tjeneste som ikke kan betraktes som en fysisk vare?
- Lever vi av å flytte varer fra en produsent eller grossist til sluttbruker?
Det viktigste er å faktisk ta et valg
Uansett – det å velge ERP-system er ingen enkel øvelse. Mulighetene er så mange at det kan føles overveldende.
Dette blogginnlegget om det å ta valg når det finnes mange muligheter, illustrerer hvor nyttig det kan være å snakke med en kompetent rådgiver i slike prosesser. En som kan gi deg gode anbefalinger basert på dine behov. Ikke la mulighetene bli begrensende. Snakk heller med noen som kan kartlegge og begrense dem for deg. Da blir det enklere å ta et godt valg.
I Proplan tror vi på nettopp dette: At det beste vi kan gjøre for deg er å komme med gode, ærlige råd. Sammen ser vi på hvilke smerter dere kjenner på. Deretter bruker vi vår kompetanse og erfaring til å se på om vi kan hjelpe dere, og i så fall hvordan.
Og uansett hvor komplisert temaet kan virke – når alt kommer til alt, handler det bare om én ting:
Å bli mer konkurransedyktig, opptre raskere og med mer presisjon – og dermed både tjene og spare penger.