Eslet til driftighet – et portrettintervju av Odd Ingve Garpestad
Gjennom 25 år har Odd Ingve Garpestad ledet Proplan gjennom vekst, oppkjøp og utvidelser – og enkelte nedturer. Driftigheten hans har falt naturlig, han trodde det skulle være sånn helt fra barnsben av.
Odd Ingve vokste opp på en mellomstor gård på Jæren. Under oppveksten opplevde han hvordan faren Ingvar ryddet ny jord, la stein på stein til gjerde og bygget gårdsbruk med hus, fjøs og uthus i tur og orden. Slike hverdager var normalen.
Odd Ingve var nummer fire og én av to gutter i en søskenflokk på seks. Da han var 13 år gammel døde moren. Broren og odelsgutten gikk landbruksskole, mens Odd Ingve var hjemme sammen med de to yngste søstrene. – Det påvirket meg kanskje mer enn jeg har trodd. Gården med 24 melkekyr var i full drift, uten muligheter for noen til å sykemelde seg. Det ble å få lillesøster på bussen til barnehagen, gi melk til kalvene, passe skolen og mye annet samtidig, forteller han.
Så hva skal man da gjøre, når broren har odelen og ikke tenkte å gi den fra seg? Finne seg ei odelsjente?
Kontor og handel
For Odd Ingve ble svaret å begynne på handel og kontor på videregående. – Har alltid likt dette, sier han. Det ble også jobb som dreng hos nabobonden. Naboen tok Odd Ingve med på torghandel og der, tilbake til 1982, ble kimen til handelsinteressen hans sådd for alvor. Blant annet solgte han juletrær på Kvadrat i 1984. Det var i åpningsåret for kjøpesenteret som var et av de største i landet.
– Jeg hadde det i blodet.
Derfor falt det naturlig med økonomi- og administrasjonsstudier ved Distriktshøyskolen i Stavanger (nå UiS) fra 1983 til 1986, med ett års entreprenørskapsstudium som påbygg. Innimellom ble det plass til førstegangstjeneste som administrasjonsassistent på kassakontoret på Gardermoen. Her ble Odd Ingve drillet i manuell utregning av lønninger til soldatene.
Systematikk og nøyaktighet
– Dette var fra tiden før Forsvaret sendte tjenestegodtgjørelsen til soldatenes bankkonto. På det meste hentet vi ½ million kroner i kontanter i banken fordelt på riktig mengde mynt og sedler. Disse skulle sorteres i konvolutter til hver enkelt soldat og måtte stemme.
– Du kan godt si at jeg her gikk en streng skole i kontroll og nøyaktighet. Jeg lærte å legge inn kontrollmekanismer i arbeidet. Du bruker minst ressurser ved å lykkes på første forsøk. Det er lærdom jeg har med meg som leder.
Leder i team
Odd Ingve forteller at han tidlig i 20-årene utviklet seg fra en mer introvert jærbu til mer ekstrovert. Deltagelse i den internasjonale organisasjonen Junior Chamber for unge ledere og en salgsjobb medvirket til dette. – Et mirakel at jeg fikk den selgerjobben, jeg som hadde jobbet så mye med tall og regnskap. Det var bra for meg, smiler han.
– Jeg tar nok ordet mer i store forsamlinger nå enn før, sier han. På tomannshånd og i grupper nøler han ikke med å ty til snakkeverktøyet, og ser verdien i både gode dialoger og krevende diskusjoner. På mange måter er det her vi finner Odd Ingve som leder; med sterkt og langvarig engasjement i team med kolleger og kunder.
Odd Ingve har gjennom årene tatt mer tak i personlig lederskap i tillegg til å være saksorientert. – Vi er ikke like. Det må alle erkjenne. Nå gir jeg friere tøyler og forsøker å ikke legge meg opp i for mye. En kunst for en gründer.
Ønsket å drive selv
Proplan ble etablert i 1991 mens det karakterbaserte operativsystemet DOS fortsatt rådde grunnen. Så ble lanseringen av Windows med grafisk grensesnitt en driver for butikken, etterfulgt av den såkalte År2000-problematikken hvor mange gamle datasystemer måtte skrives om eller termineres. På dette tidspunktet hadde hovedleverandøren Visma startet sine oppkjøp av norske økonomisystemer, noe som også bidro til vekst for Proplan.
Dessuten hadde Odd Ingve en sjelsettende opplevelse. – Jeg så på nært hold hvordan en lokal forretningsmann solgte ut virksomheten sin, men tenkte selv at han kanskje ville ha vært enda mer fornøyd med å drive videre enn med pengene han fikk. På det tidspunktet ble det tydelig for meg at jeg ville drive selv fremfor å bli kjøpt opp.
Stein på stein
De to første oppkjøpene Proplan foretok var i 2000. Begge virksomhetene var lokale Visma-forhandlere. Siden har ekspansjonen fortsatt både organisk og gjennom oppkjøp. Over 30 er det blitt med tiden, alt fra porteføljer med 20-30 kunder til selskaper med 10 medarbeidere.
Det er som oppveksten på Jæren hvor vi la stein på stein. Proplan tar heller flere små skritt enn få store.
Den geografiske ekspansjonene startet i 2001. Odd Ingve husker godt hvor han var 11. september 2001; på første arbeidsdag ved Kristiansand-kontoret. Samtidig kom Haugesund, deretter Oslo, Sandefjord og Bergen. – Oppkjøpene har vært viktig for å bringe oss dit vi er i dag. Alt har ikke vært suksess, men det hører du jo ikke så mye om, sier han.
Egen programvare
Muligheter i markedet ga rom for å starte egen programvareutvikling. Et samarbeid med Modex (tidligere Euro Offshore) la for eksempel grunnlaget for utleie- og serviceoppfølgingssystemet Proplan Insight. Systemet hjelper også andre kunder til å få bedre marginer ut av sine utstyrsinvesteringer.
Samtidig har Proplan Time nå mer enn 30.000 brukere etter over 10 års kontinuerlig utvikling. – Timefokus er viktig, det har fulgt meg lenge, sier bedriftslederen. Proplan Attføring derimot er en vertikal satsing, men innenfor en bransje som er ukjent for mange. I tillegg leverer Proplan Regnskap outsourcing av regnskap og lønn. Flere nye ting er også på gang.
Glad for trivsel
Stadig oftere deler Proplan ut jubileumsgaver til medarbeidere som har vært ti år i bedriften. Det tar Odd Ingve som et tegn på høy trivsel. Han syns også det er et sterkt og hyggelig signal når medarbeidere vender tilbake etter det han kaller ”studiepermisjon” hos andre arbeidsgivere. – Gjennomsnittsalderen har vokst i takt med meg selv og vi må være bevisste på å la yngre krefter utfordre oss fremover.
Kona Inger Marie Jonassen har han hatt på jobben helt siden 1991. Hun er nå administrasjonsansvarlig i Proplan. Hjemme har han sønner som fyller 16 og 18 i år. De må få gjøre sine egne valg, men Odd Ingve synes naturligvis det kunne ha vært kjekt om guttene vil ha interesse for å videreføre.
Sendt til Nordpolen
Også privat tar Odd Ingve en utfordring. For to år siden, som 50-årsgave, sendte kona og ungene ham til Nordpolen. Sammen med guide ble det én ukes utfordrende tur frem til polpunktet over drivis, gjennom skruis og åpne råker i isødet.
– Isen drev fort, og for å rekke frem i tide ble det et rimelig hardkjør mot slutten, forteller Odd Ingve. Guiden Bengt Rotmo gikk alene videre til Canada, mens han selv var helt fornøyd med helikopterløft tilbake.
Hva tenker han om fremtiden?
Samme retning, nye virkemidler
– Virkemidlene har forandret seg i løpet av 25 år, men vi vil i prinsippet fortsette å jobbe med det samme. Det er å bidra til kundenes konkurransekraft gjennom effektivisering og automatisering – eller digitalisering som seiler opp som begrep nå. Med bredden i Proplan, Proplan Utvikling og Proplan Regnskap står vi godt rustet til dette. Behovet er stort, kanskje særlig nå som næringslivet blir stilt overfor utfordringer og må jobbe enda smartere.